Last news in Fakti

18 Септември, 2012 13:08 1 313 0

Ексхумират тялото на турски президент

  • разследване-
  • турски президент-
  • тургут йозал
Ексхумират тялото на турски президент - 1
Тургут Йозал

Турската прокуратура е наредила да се извърши ексхумация на тленните останки на бившия турски президент Тургут Йозал, който почина на 17 април 1993 г., съобщи кореспондентът на БНР в Анкара Нихал Йозерган. Прокуратурата е започнала разследване на обстоятелствата около тази смърт, за които се твърди, че са съмнителни.

Според заключението на тогавашните лекари Тургут Йозал, осмият президент на Турция, е починал от инфаркт, но и досега около смъртта му витаят подозрения. Смята се, че това е най-съмнителната смърт на президент в новата история на страната.
Преди да почине, Тургут Йозал е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на сегашния ни министър на културата Вежди Рашидов. По думите на съпругата Семра, Тургут Йозал бил уморен и на приема консумирал само лимонада. Тя твърди, че бил натровен с тази лимонада.
В досегашното разследване бе отбелязано, че от въпросната лимонада са пили и сервитьорите, освен това не можело точно да се установи кой точно е подал чашата на Йозал, тъй като на приема са присъствали прекалено много хора. Твърди се също, че приемникът му - Сюлейман Демирел, забавил огласяването на смъртта. Наскоро парламентарна комисия посети Сюлейман Демирел в дома му, при което са му били зададени въпроси и във връзка със смъртта на Тургут Йозал.
Много разпространена в Турция е версията, че Тургут Йозал, който бе от полукюрдски произход, е бил ликвидиран, за да му бъде попречено да осъществи реформите, с които възнамеряваше приживе да разреши кюрдския проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА